Skip to main content

Falsafah Budu Dan Tempe

Assalamualaikum semua,
Entry pertama mulakan langkah,blog ini sebagai catatan cerita kami (Cik Budu dan Mat Tempe).
Salam perkenalan semua.


Cik Budu tentunya dari klate,sangat molek bila di tambah tempoyak,durian,cili api,ikan bakar,
begitu la umpamanya Cik Budu yang mudah menyesuaikan diri dengan sekeliling,boleh juga di campur dalam singgang ikan,dalam gulai kawah,bila sebati ia lah penambah perisa lemak masin untuk menyedapkan.


Mat Tempe tentunya orang leluhur Jawa,yang amat  menjaga adab dan budaya serta agama,tempe goreng garing semata,masih mampu sedap di tekak,itulah umpama Mat Tempe mampu berdiri sendiri gagah perkasa tak goyah dengan anasir luar,tegap pendirian.Namun bukan sombong perawakannya,cuma lebih berhati-hati dan serius.

ayat kaki :
Salam kenalan dari kami,insya allah,inilah catatan kami.kenangan kami.

Comments

Yanty Lee said…
Hi si Tempe Jawa dan si Budu Molek .

Welcome to the world of blogging. =)
Unknown said…
Saya suke tempe malahan budu pon ape kurangnye hehe...
PCL said…
kenal budu bila berhijrah Banting, manakala kenal budu bila berjiran ore Kelate. Good luck both of you.
Lisa Nurulain said…
Saya suka tempeeeee.sedap wooo

Budu pon sedappp

Popular posts from this blog

Resepi Ikan Masak Kicap Paling Mudah.

Ada peminat ikan masak kicap tak? Ha meh nak ajar cara paling simple,mudah dan cepat.Bahan pun mudah je. Bahan : Apa-apa ikan -buh garam kunyit,goreng garing ketepikan. 2 biji bawang merah-tumbuk pecah-pecah 4 ulas bawang putih-tumbuk pecah2 1 biji bawang besar hiris ikut suka Cili api ikut kepedasan masing-masing-potong atau masuk sebiji2 sedikit sos cili sedikit kicap manis 1 sudu serbuk ;ada hitam atau sos lada hitam Air Cara: Tumis bawang merah ,bawang putih,cili api. Masukkan kicap ,sos cili dan air,kalau nak kuah pekat letak air sikit je. Biar gelegak,masukkan lada hitam dan bawang bawang. Curah kuah atas ikan goreng tadi,taburkan daun sup yang di hiris. Mudahkan,ni menu kami bawa bekal kerja.Cepat nak masak dan mudah di bawa dan sedap makan dengan nasi panas.

Bengkel Motor Pilihan di Ampang

Balik keje sempat singgah bengkel motor jap,bila rasa motor dah tak sedap nak bergerak,bateri pulak dah kong,so kena tukar,rekemen dari kawan-kawan datang kena ni.Alhamdulillah pilihan yang tepat.Sib baik bukak lagi walau dah pukul 6 petang. Lokasi : No 4,Jalan 16,Taman Cempaka,68000,Ampang,Selangor. dekat restoran mamak d'klasik,ada petronas dan caltex,area rumah kedai situ. Yang buat keje uncle2 cina yang dah tua,tapi berpengalaman,service tip top,buat keje cermat dan sangat berhati-hati,harga pun berpatutan dengan service yang bagus. Encik Tempe

Resepi Kari Kepala Ikan Mudah dan Sedap

Nak simpan resepi ni kat sini untuk rujukan lepas-lepas ni.Resepi dari Kak Laila tauke mee udang MMA Bandar Baru Nilai.Korang boleh follow Kak Laila kat Facebook dia ni ye.Resepi ni memang sedap untuk kari kepala ikan,ketam,udang dan makanan laut semua la,kata kak laila kalau kari ayam dan daging lain sikit resepinya.Jom kita layan resepi kari kepala ikan bawal ni dulu : Bahan : 2 ekor ikan bawal atau 3 kepala ikan bawal 2 biji tomato belah 2 Bendi ikut suka banyak mana,kami suka banyak ehhehe 200 ml santan pekat Bahan tumis : Daun kari Daun pandan Daun ketumbar 2 peket kecil Serbuk kari ikan babas 5 ulas Bawang putih hiris 6 biji Bawang merah hiris 1 inci Halia hiris Halba 1 sudu besar Serbuk kunyit 1 sudu besar Serbuk cili Babas (suka pedas boleh letak banyak) Cara memasak : -tumis bahan hiris dengan halba,daun pandan,daun kari dan daun ketumbar. -biar sampai naik bau atau kekuningan,masukkan serbuk kunyit dan serbuk cili,tambah air satu gelas,kacau agak me