Skip to main content

Resepi Ikan Masak Kicap Paling Mudah.


Ada peminat ikan masak kicap tak? Ha meh nak ajar cara paling simple,mudah dan cepat.Bahan pun mudah je.

Bahan :
Apa-apa ikan -buh garam kunyit,goreng garing ketepikan.
2 biji bawang merah-tumbuk pecah-pecah
4 ulas bawang putih-tumbuk pecah2
1 biji bawang besar hiris ikut suka
Cili api ikut kepedasan masing-masing-potong atau masuk sebiji2
sedikit sos cili
sedikit kicap manis
1 sudu serbuk ;ada hitam atau sos lada hitam
Air

Cara:
Tumis bawang merah ,bawang putih,cili api.
Masukkan kicap ,sos cili dan air,kalau nak kuah pekat letak air sikit je.
Biar gelegak,masukkan lada hitam dan bawang bawang.
Curah kuah atas ikan goreng tadi,taburkan daun sup yang di hiris.


Mudahkan,ni menu kami bawa bekal kerja.Cepat nak masak dan mudah di bawa dan sedap makan dengan nasi panas.

Comments

Aisya Ismail said…
Masak kicap paling senang selain sup.

Popular posts from this blog

Bengkel Motor Pilihan di Ampang

Balik keje sempat singgah bengkel motor jap,bila rasa motor dah tak sedap nak bergerak,bateri pulak dah kong,so kena tukar,rekemen dari kawan-kawan datang kena ni.Alhamdulillah pilihan yang tepat.Sib baik bukak lagi walau dah pukul 6 petang. Lokasi : No 4,Jalan 16,Taman Cempaka,68000,Ampang,Selangor. dekat restoran mamak d'klasik,ada petronas dan caltex,area rumah kedai situ. Yang buat keje uncle2 cina yang dah tua,tapi berpengalaman,service tip top,buat keje cermat dan sangat berhati-hati,harga pun berpatutan dengan service yang bagus. Encik Tempe

Resepi Kari Kepala Ikan Mudah dan Sedap

Nak simpan resepi ni kat sini untuk rujukan lepas-lepas ni.Resepi dari Kak Laila tauke mee udang MMA Bandar Baru Nilai.Korang boleh follow Kak Laila kat Facebook dia ni ye.Resepi ni memang sedap untuk kari kepala ikan,ketam,udang dan makanan laut semua la,kata kak laila kalau kari ayam dan daging lain sikit resepinya.Jom kita layan resepi kari kepala ikan bawal ni dulu : Bahan : 2 ekor ikan bawal atau 3 kepala ikan bawal 2 biji tomato belah 2 Bendi ikut suka banyak mana,kami suka banyak ehhehe 200 ml santan pekat Bahan tumis : Daun kari Daun pandan Daun ketumbar 2 peket kecil Serbuk kari ikan babas 5 ulas Bawang putih hiris 6 biji Bawang merah hiris 1 inci Halia hiris Halba 1 sudu besar Serbuk kunyit 1 sudu besar Serbuk cili Babas (suka pedas boleh letak banyak) Cara memasak : -tumis bahan hiris dengan halba,daun pandan,daun kari dan daun ketumbar. -biar sampai naik bau atau kekuningan,masukkan serbuk kunyit dan serbuk cili,tambah air satu gelas,kacau agak me